Ik ga op vakantie en ik neem NIET mee: mijn werk

Algemeen, Nieuws

Of je nu bevlogen bent of juist gestrest, de beweegredenen dat jij tijdens je vakantie doorwerkt doen er niet toe. Ook piekeren over (toekomstige) taken terwijl je op het strand ligt of thuis lekker je eigen dingen doet, is niet de bedoeling. De vrije dagen zijn namelijk net zo belangrijk als de werkdagen. Volg de stappen om je werk even helemaal los te laten in je vakantie.

Stap 1. Geef je taken prioriteit

Bedenk voordat je op vakantie gaat, welke taken je écht nog moet doen en geef deze prioriteit. Het is voor je eigen (stress)gevoel maar ook voor je werk belangrijk dat deze taken gedaan zijn voordat je op vakantie gaan. Zodra je deze dingen gedaan hebt, kijk je naar zaken die je graag voor je vakantie af wil hebben, maar die niet perse noodzakelijk zijn. Ze kunnen eventueel ook na je vakantie nog worden gedaan

Stap 2. Reken af met to-do-lijsten

Reken, voordat je op vakantie, gaat af met de eindeloze takenlijst. Deze lijst zorgt er namelijk voor dat je werk nooit af is. Maak dus geen to-do maar een to-day-lijst. Formuleer elke werkdag vier taken:

  • Een top-taak; deze moet vandaag af.
  • Twee belangrijke taken; deze verschuiven naar de top-taak zodra die af is.
  • Een rest-taak; deze kunnen in een verloren uur worden volbracht en hebben geen prioriteit.

Stap 3. Draag taken die je niet af krijgt over

Sommige taken nemen meer tijd in beslag en/of lopen door in de periode dat je op vakantie bent. Maak voor deze taken een mini gids voor de collega(s) die jouw werk overnemen. Doe dit ruim van te voren zodat je collega’s zich eventueel kunnen voorbereiden maar zorgt er wel voor dat je vlak voor je vertrek een actuele lijst geeft.

Stap 4. Laat je werkplek goed achter

Fysiek opgeruimd weggaan is mentaal opgeruimd weg gaan! Een leeg bureau geeft een rustig hoofd en zo ga je met een nog beter gevoel je vakantie in.

Stap 5. Laat je werk fysiek thuis

Laat alles wat met werk te maken heeft op kantoor (laptops, telefoons en documenten). Laat daarnaast je e-mail voor wat hij is. Je hebt vakantie en dus rust.

Stap 6. Durf los te laten

Je bent niet de spil van het bedrijf, dus durf je werk ook los te laten. Je kunt niet altijd de controle hebben. Bovendien draait je leven niet alleen om werken. Te veel (bezig zijn met) werken, maakt je minder productief. Energie groeit bij rust en plezier.

Stap 7. Schrijf tijdens je vakantie zorgen van je af

Heb je last van onrustige gedachtes of binnenkomende ideeën wat betreft je werk? Schrijf ze op! Zo kun je het voor nu loslaten en er later mee aan de slag.

Wat is nou echt belangrijk?


Als je bovenstaande stappen volgt, kan je met een goed gevoel je vakantie in gaan. Dit is belangrijk voor je eigen rust en geluk. Natuurlijk is werk ook erg belangrijk, het staat tenslotte centraal in ons leven. Maar liefde, vrienden, familie, je kinderen en ga zo maar door, zijn nóg belangrijker. Geniet daar dus zo veel mogelijk van. Boek en plan uitjes en doe je favoriete hobby’s. “Ik heb geen tijd” is geen excuus. Maak tijd

CZ kiest voor samenwerking met Fitter Nederland
Maak je eigen groentemuffin!

Wellicht vind je dit ook leuk!

Menu
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.