Eneco start met Dag & Nacht Vitaal voor ploegendienstmedewerkers

Nieuws

In november zijn we, in samenwerking met Zilveren Kruis, gestart met het programma Dag & Nacht Vitaal speciaal voor de ploegendienstmedewerkers van Eneco. De Enecolocaties in Farmsum (Delfzijl) en Utrecht zijn als eerste aan de beurt. Daarna volgt Rotterdam. De medewerkers worden gezien, gehoord én ondersteund in het gezond en veilig uitvoeren van het werk.

Data gedreven aanpak
In het programma zijn kwalitatieve en kwantitatieve metingen verwerkt om gegevens te verkrijgen waarmee Eneco gefundeerde beleidskeuzes voor ploegendienstmedewerkers kan maken voor de komende jaren.

Waarom Dag & Nacht Vitaal?

Marja van Ooststroom, lead Duurzame Inzetbaarheid, van Eneco legt uit:

“Dag & Nacht Vitaal is onderdeel van het Safety & Well-being programma van Eneco. Met dit programma werken we samen aan veiligheid, diversiteit & inclusie, vitaliteit en een gezonde manier van werken. Er is veel onderzoek gedaan naar de verschillende knoppen op het gebied van safety en well-being waar je aan kunt draaien om de impact van ploegendiensten te verminderen. In het programma Dag & Nacht Vitaal gaan we middels het aanbieden van trainingen én meten en monitoren onderzoeken wat werkt om welzijn en veiligheid te verbeteren.”

Wat houdt Dag & Nacht Vitaal in?

Het programma kun je onderverdelen in twee periodes. In de eerste periode van drie maanden zien we de medewerkers (van een specifieke locatie) twee keer en de leidinggevenden één keer. Alle bevindingen uit deze sessies worden in een macrorapportage teruggekoppeld. Hieruit komt een compleet beeld van de huidige situatie van elke locatie ten aanzien van gezondheid, veiligheid, productiviteit en herstelmogelijkheden van medewerkers.

Hiermee wordt een vervolgplan opgesteld voor de komende jaren en uitgevoerd. Een plan met praktisch programma voor de organisatie, de locaties en individuele medewerker.

Shiftwork Lifestyle Trainingen

Het programma start met de Shiftwork Lifestyle Training. In deze bijeenkomsten staat het effect dat wisselende diensten op het bioritme heeft centraal. Daarvoor kijken we naar de biologische en psychologische eigenschappen van het lichaam en onderzoeken we hoe eenvoudige aanpassingen in leefstijl en het gebruik van routines een verschil kunnen maken in de herstelbehoefte, dan wel het vermogen om te herstellen. Een belangrijk onderdeel van de training is het delen van ervaringen en het bespreekbaar maken van zaken zoals vermoeidheid, concentratie- of slaapproblemen.

Vragenlijsten

De Shiftwork Lifestyle Training wordt gecombineerd met vragenlijsten. De gezondheidsrisico’s en de impact op de gezondheid en welzijn zijn namelijk bij onregelmatig werk erg verschillend per persoon. Door de vragenlijsten worden deze individuele verschillen naar boven gehaald. Belangrijke informatie om een duurzaam plan te kunnen vormgeven én uitvoeren!

Intervisie

In de trainingen bepalen we onder andere welke individuele wensen en behoeften er zijn om weerbaarder te worden tegen de negatieve effecten van een continue verschuivend bioritme. We focussen ons daarbij op leefstijlfactoren in relatie tot individuele eigenschappen, zoals slaap- en voedingspatronen.

In elk verander- of verbeterproces is het belangrijk om te reflecteren op de mate van verandering en te identificeren welke factoren daaraan bijdragen, dan wel een belemmering vormen. In de Shiftwork Lifestyle Trainingen krijgt dat vorm door het bepalen van persoonlijke behoeften, formuleren van doelen en gezamenlijke intervisie om te ondersteunen bij gewenste veranderingen.

Vitaal Leiderschap en duurzaam plan

Tijdens de Shiftwork Lifestyle Training en intervisie hebben we data van medewerkers verzameld rondom slaap, functioneren op het werk, motivatie en herstelbehoefte en -vermogen. Deze gegevens worden afgezet tegen o.a. leeftijd, roostertype en locatie, worden geanonimiseerd besproken en zijn uiteraard niet te herleiden naar individuen.

De uitkomsten delen we met de locatiemanagers en directe leidinggevenden tijdens de Vitaal Leiderschap training. Hierin wordt ook dieper ingegaan op de instrumenten die belangrijk zijn voor leidinggevenden om ploegendienstmedewerkers te ondersteunen. Na deze bijeenkomst gaan we aan de slag met het vormgeven van een meerjarenprogramma voor Eneco.

Effect van roosters en het arbeidsproces

Het bewaken en verbeteren van veiligheid en welzijn is een gezamenlijke missie. Het programma beperkt zich daarom niet alleen tot het trainen van medewerkers, maar adviseert ook over de individueel bepaalde effecten van roosterkenmerken en inrichting van het arbeidsproces op gezondheid en veiligheid.

Ons advies baseren we op data van binnen de organisatie, jarenlang wetenschappelijk onderzoek en onze eigen database die we gebruiken om te benchmarken. We zien hierbij de verschillen tussen medewerkers niet als een probleem, maar als onderdeel van de oplossing

Zilveren Kruis

Dag & Nacht Vitaal voeren we samen uit met Zilveren Kruis. Matti Paulissen, adviseur Gezond Ondernemen:

“Zilveren Kruis heeft de ambitie om de gezondheid van 1.000.000 werknemers de komende jaren op een positieve en meetbare manier te beïnvloeden. Werknemers die werken in ploegendiensten en onregelmatig werk verrichten zijn voor ons daarbij een belangrijke doelgroep. Van belang voor Zilveren Kruis is dat we niet alleen in kaart brengen waar knelpunten liggen, maar ons vooral focussen op meetbare oplossingen die door de doelgroep gedragen worden en die de gezondheid van deze medewerkers ook echt bevorderen. Hierbij werken we graag samen met specialisten op dit gebied zoals Dr. Alexander van Eekelen van Fitter Nederland en de Erasmus universiteit.”

Ook aan de slag? Plan een afspraak in het nieuwe jaar.
Tip: bekijk de mogelijkheden van de MDIEU subsidie. Lees meer.