In gesprek met Sanne Misset

Nieuws

Wij krijgen ontzettend veel vragen over de MDIEU-subsidie. Daarom lijkt het ons een goed idee om de meest gestelde vragen op een rijtje te zetten. We hebben Sanne Misset, specialist op het gebied van moderne arbeidsvoorwaarden, arbeidsvoorwaarden-communicatie, duurzame inzetbaarheid én de MDIEU-subsidie gevraagd om antwoord te geven.

Wat is het allerbelangrijkste wat je moet weten over de MDIEU-subsidie?

Bedrijven kunnen vaak verrassend veel projecten in een MDIEU-programma opnemen. Duurzame inzetbaarheid is tenslotte een heel breed begrip. Mijn ervaring is dat HR-specialisten eigenlijk altijd goed zicht hebben op de DI-knelpunten waar ze mee aan de slag willen.

Als we samen de optelsom van alle projecten maken, kunnen we een prachtig MDIEU-programma inrichten. Dus schroom niet: tel de DI-projecten bij elkaar op en profiteer van 50% subsidie voor de activiteiten.

En wat als je nu nog niet weet wat nodig is?

Het MDIEU-programma mag maximaal twee jaar lopen. Het is dus logisch dat je de activiteiten nog niet allemaal exact kan beschrijven. Soms hangen vervolgactiviteiten ook af van de uitkomst van een onderzoek, analyse of nieuw beleid, zoals bij Dag & Nacht Vitaal. Toch moeten we voor de aanvraag een eerste projectschets maken en een begroting voorstellen.

Gedurende het MDIEU-programma kunnen we de activiteiten bijstellen. Als de aangepaste activiteiten maar bijdragen aan het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid van werkenden. Hierdoor kun je dus ook met MDIEU inspelen op actualiteiten die zich nog gaan voordoen!

Kun je een voorbeeld noemen van een succesvolle aanvraag?

We hebben diverse aanvragen gedaan voor ziekenhuizen. De arbeidsmarktkrapte en werkbelasting is daar zo hoog, dat de urgentie groot is om activiteiten te ondernemen die bijdragen om zo veel mogelijk mensen gezond werkend hun pensioen te laten bereiken. We hebben samen met HR voor 1 van deze instellingen 11 projecten beschreven en 2.6 miljoen aangevraagd. Ze hebben 95% toegekend kregen. Dus ze gaan aan de slag met programma’s voor onboarden van nieuw personeel, werkplezier, pmo’s, talentontwikkeling, loopbaanpaden, gezonde werkplek en gezond roosteren.

Fitter Nederland weet als geen ander dat ‘nachtpersoneel’ om een andere vitaliteitsaanpak vraagt dan afdelingen met een ‘gewoon’ dagritme. Ook hebben we MDIEU-aanvragen ingediend voor bouw- en metaalbedrijven. Zij hadden meer de nadruk op vitaal werken, leefstijl-programma’s, het optimaliseren van eigen vakopleidingen, leerlijnen ontwikkelen en medewerkers helpen met 21st-century-skills.

Er moet eerst een bedrijfsanalyse gedaan worden, hoe zit dat?

Bij de MDIEU-aanvraag is het belangrijk dat de projectactiviteiten aansluiten bij de behoeften van je medewerkers. In de verplichte bedrijfsanalyse geven we daarom inzicht in de knelpunten van je organisatie en geven we antwoord op de vraag wat er gedaan kan worden om hierin verandering aan te brengen. We maken samen een snelle bedrijfsanalyse rondom vijf onderwerpen. Dit kan als formaliteit. Samen met de HR-professionals kunnen we hier vaak snel en eenvoudig antwoord op geven.

Krijgen we hulp bij de aanvraag en ‘rompslomp’?

We richten de verplichte MDIEU-administratie met de verantwoordelijke afdelingen in. Gedurende het gehele MDIEU-programma werken we nauw samen om de voortgang op alle projecten te bewaken en de verplichtingen rondom de subsidie te borgen. Kortom: we nemen veel zorg uit handen.

Wat is je beste tip?

Ben niet bang dat je medewerkers steeds nieuwe, hippe dingen moet aanbieden. Maar ben wel een wegwijzer! Zorg dat medewerkers ondersteund worden rondom de belangrijkste ‘algemene’ issue’s waar ze tegenaan lopen. En het is belangrijk dat ze weten waar ze naartoe kunnen met een hulpvraag. Breng dat centrale punt steeds weer onder de aandacht. Natuurlijk kan een leidinggevende als wegwijzer dienen, maar minstens zo vaak bespreek je prive-zaken niet zo graag op je werk. Dus maak de weg vrij om eigen regie te nemen!

Tot slot. Volgens mij moeten we snel zijn, of niet?

In april kunnen we voor bedrijven weer een MDIEU-aanvraag indienen. De exacte datum weten we nog niet, maar reken op 2 april! Voor die tijd hebben we samen nog wel wat te doen. Een bedrijfsanalyse maken, alle projecten beschrijven en een passende begroting opstellen. Dus wacht niet te lang!

Over Sanne Misset

Sanne Misset is adviseur, programma-manager en innovator. Zij is een ervaren specialist op het gebied van moderne arbeidsvoorwaarden, arbeidsvoorwaardencommunicatie en duurzame inzetbaarheid. Zowel voor branches als in ondernemingen begeleidt zij programma’s rond gezondheid, veilig werken, verzuim of leren & ontwikkelen. Hierbij zorgt zij voor het optimaal benutten van subsidies. Haar planmatige manier van werken gecombineerd met een enthousiaste en praktische houding maken haar een kei in haar werk. Sanne is Gezondheidswetenschapper en geregistreerd consultant RCDI.

Ze werkt als adviseur bij Iselect en samen met Fitter Nederland organiseert ze aanvragen en uitvoering van A tot Z.

In gesprek met Sanne?
Meer weten? Neem contact met ons op.