Onze collega heeft haar huisdier op het werk: het hondje Lola

De voordelen van een huisdier op het werk

Nieuws, Ontspanning

Ontmoet de hond van onze collega Daniëlle: Lola. Lola is sinds enkele maanden regelmatig te vinden op kantoor bij Fitter Nederland als ze meekomt met haar baasje. Ze zorgt er niet alleen voor dat Daniëlle gelukkiger is op haar werk, maar ze vrolijkt het hele team op! Een huisdier op het werk, is dat misschien ook iets voor jouw bedrijf?

Huisdier op het werk is stress-verlagend

Er zijn veel voordelen aan de aanwezigheid van een dier op de werkvloer, er is zelfs onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat een huisdier op kantoor ervoor zorgt dat medewerkers minder stress ervaren, een betere werk-privébalans hebben en dat de sociale sfeer op het werk en binnen teams verbetert. Dit heeft verschillende redenen:

  • Je neemt regelmatig pauze, omdat de hond een rondje moet lopen, of omdat de kat wil spelen;
  • Dieren laten je meer bewegen, doordat ze willen spelen of wandelen;
  • Stress wordt verlaagd door het aaien en knuffelen van dieren, doordat je het knuffelhormoon oxytocine aanmaakt. Zelfs het kijken naar een hond of kat werkt al stress-verlagend;
  • Dieren zorgen voor een komische noot: wij – team Fitter Nederland – moeten regelmatig lachen om de energie waarmee Lola ons kantoor door sprint!
  • Ook kun je tegen een dier je verhaal kwijt, zonder oordeel;
  • Collega’s leren elkaar beter kennen doordat ze makkelijker een praatje aanknopen als ze het dier komen aaien.

Uit het onderzoek bleek dat de positieve resultaten gelden voor zowel honden als katten, het ras of het formaat maakt niet uit.

Praktische zaken

Er zijn wel wat praktische zaken om rekening mee te houden. Denk onder andere aan het volgende:

  • Past het binnen de organisatie, zowel qua cultuur als faciliteit?
  • Staat iedereen ervoor open? Bespreek van tevoren met je collega’s wat ze ervan vinden, en vraag rond of er iemand allergisch is.
  • Denk aan het belang van het dier: past het bij de hond of kat? Het is belangrijk dat het dier er geen stress van krijgt. Zorg voor een rustige plek waar hij/zij zich kan terugtrekken en niet gestoord wordt;
  • De baas is verantwoordelijk voor de verzorging: eten, wandelen, de kattenbak. Laat dat niet van het toeval afhangen.

Lees uitgebreid over de factoren om rekening mee te houden in het onderzoek.

Regels rondom kantoordieren

Om het voor iedereen leuk te houden kun je regels met betrekking tot huisdieren meenemen opstellen. Bijvoorbeeld dat honden een gedragscursus moeten hebben gedaan, zich goed moeten gedragen, dat de dieren ingeënt moeten zijn, etc. Zo kun je ook objectief bepalen wie wel en niet zijn dier mee mag nemen.

Aan het eind van de dag gaat het dier mee naar huis met zijn eigenaar: neem niet zomaar een ‘kantoordier’ zonder een baasje aan te wijzen. Kies dan liever voor een dier thuis die je ook gezellig naar kantoor mee kan nemen, maar wat uiteindelijk wel jóuw dier is.

Ben jij al overtuigd van een dier op kantoor? Wij wel, en Lola ook.

Wintertijd komt eraan: 5 tips voor meer energie
De Week van de Werkstress 2019: pleidooi voor bevlogenheid

Wellicht vind je dit ook leuk!

Menu