Zonder ambassadeurs geen verandering

Nieuws

In informele zin van de betekenis zijn ambassadeurs mensen die ergens voor staan, die iets uitdragen en het belangrijk vinden om dit onder de aandacht te brengen en iedereen te overtuigen van het belang ervan. Zij hebben veel invloed op hun omgeving vanwege een hoge sociale status, die vaak (hoewel niet altijd) verworven wordt door hun functie in, of betekenis voor een organisatie.

Wat betekent dit voor een vitaliteitsprogramma?

Ambassadeurs maken vitaliteit zichtbaar, bespreekbaar, geven goede voorbeelden en inspireren anderen. Hiermee creëren of veranderen zij de normen rondom vitaliteit op een positieve manier, wat leidt tot input voor het leer- of veranderproces van andere mensen in de organisatie. Ambassadeurs zorgen er dus voor, dat een vitale cultuur in de organisatie van binnenuit groeit. Het ambassadeursprogramma vormt daarom een stevige rode draad in een succesvol vitaliteitsprogramma en dus ook in onze aanpak.

Stappenplan

Stap 1:
Met het projectteam, bestaande uit een programmamanager (van Fitter Nederland) en verschillende betrokkenen vanuit jouw organisatie, stel je de randvoorwaarden vast van de inzet van ambassadeurs. Bijvoorbeeld de te besteden tijd, de wenselijke acties of het aantal ambassadeurs.

Stap 2:
Je zet een systeem op van manieren om elkaar te ontmoeten en te werken aan de doelstelling van jouw organisatie met betrekking tot het vitaliteitsprogramma. Tijdens de ontmoetingen ga je aan de slag met passende methoden om de groep ambassadeurs te ondersteunen om een actieve rol te spelen in het vitaliteitsprogramma.

Stap 3:
Breng in kaart op welke momenten je de doelstellingen en het programma extra onder de aandacht kunt brengen en zorg dat de ambassadeurs daarop in kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan team- dagen, ontwikkelgesprekken, budgetrondes en OR- of MR-dagen. Zo kunnen de ambassadeurs veel impact maken.

Wil je van A tot Z begeleid worden? Dat regelen wij voor je!

Casussen:

Dustin is een internationale IT organisatie met locaties in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en de Benelux. Voor Dustin hebben we het programma Dustin Movement ontwikkeld. Het doel voor het eerste jaar is om op alle locaties het programma zichtbaar te maken, facilitair en middels activiteiten.

Lead ambassador 
Het ambassadeursprogramma bestaat uit één ‘lead ambassador’, de eindverantwoordelijke voor een locatie. De lead ambassador wordt ondersteund door een eigen projectteam.

Check-in
Eens per 6- 8 weken hebben we een korte check-in met de lead ambassadors waarin we helpen om activiteiten en het programma op elke locatie onder de aandacht te brengen.

Duurzaam en internationaal
Soms groots en meeslepend in de vorm van een event op locatie, soms klein, denk aan een recept of een stoppen met roken buddy-systeem. Dit maakt Dustin Movement leuk en duurzaam, omdat medewerkers vanuit eigen middelen en rol aan de slag gaan. Een Movement binnen de organisatie!

Een sterk team bij Merces

Merces is gespecialiseerd in de opzet en uitvoering van de personeels- en salarisadministratie in elke organisatie. Ze vinden vitaliteit erg belangrijk en willen graag werken aan teambuilding, energie en een optimale communicatie in de uitdagingen van het hybride werken. Bij Merces organiseren we een vitaliteitsprogramma waarbij er elke 6 tot 8 weken een nieuw thema met bijbehorende masterclasses wordt gegeven. Tijdens bijeenkomsten worden medewerkers uitgedaagd, verleid en gefaciliteerd om op zoek te gaan naar een oplossing voor vitaal en energiek werken. Natuurlijk op een manier die bij het team en organisatie past.

Ambassadeurs in actie
De ambassadeurs van Merces hebben inmiddels al een aantal veranderingen doorgevoerd. Denk aan een programma met sportactiviteiten en een fietsplan. Vergaderingen die worden teruggebracht naar 45 minuten. Een vergader-fit ruimte en speciale coachgesprekken. Gezonde lunch en elk kwartaal een Lunch&Learn om vitaliteit op de agenda te houden. Mooie praktische voorbeelden die werken en duurzaam zijn.

Het goede gesprek
Daarnaast komt er veel los tijdens de bijeenkomsten. Goede ideeën, maar ook uitdagingen rondom communicatie en werkdruk. Essentiele informatie voor richting en sturing voor o.a. directie en leidinggevenden.

Ook aan de slag met het ambassadeursprogramma? Bel 026 844 8445 voor vrijblijvende informatie.