Zoeken naar werkgeluk maakt blind

Nieuws

Stel je voor: je zit op een verjaardag. De nieuwe vriendin van je broer, Simone, vertelt dat ze al jaren geleden haar droombaan heeft gevonden. Moeiteloos en fluitend fiets ze naar haar werk om met haar vrienden – lees ‘collega’s – aan de slag te gaan. Haar werk is haar hobby. Zou ze overdrijven of heb jij de verkeerde baan?

Het vitaliteitswoord van het jaar, werkgeluk…

… en dat is niet voor niets. Het is een belangrijk thema en draagt sterk bij aan iemands psychisch en lichamelijk welzijn, toch? Niet helemaal, het thema dat bijdraagt aan een goede gezondheid is ‘werktevredenheid’. Werkgeluk is iets anders.

Werkgeluk

Dit artikel is te kort om werkgeluk echt goed te definiëren. (Werk)geluk is een complex begrip omdat het moeilijk meetbaar is, want weet jij nog hoeveel werkgeluk jij op 12 maart ervaarde? De kans is groot dat je werkgeluk iedere dag anders ervaart. Daarnaast heeft het begrip voor iedereen een andere betekenis.

Met het streven naar werkgeluk is absoluut niets mis. In meerdere modellen en theorieën zitten waarheden over hoe je je werkgeluk kunt vergroten. Alleen hebben we het nu niet over de blogs die zeggen dat je je baan nu op moet zeggen, of morgen een vliegticket moet boeken naar een oerwoud om eens tot jezelf te komen.

Ongelukkig denken

We weten niet altijd wat ons binnen het werk gelukkig maakt. We weten beter wat ons niet gelukkig maakt. We focussen op externe factoren waar we niet altijd invloed op hebben, zoals een leidinggevende of bepaalde taken. Deze zien we als voorwaarden voor geluk.

Vaker zit het (on)geluk meer in onze denkpatronen en persoonlijkheden. We kunnen onszelf namelijk ook ongelukkig denken door te focussen op de factoren die ‘de ultiem perfecte situatie’ in de weg zitten. 

‘De ultiem perfecte situatie’

We zijn vanuit onze menselijke aard allemaal geneigd om ons te richten op een perfecte toekomst. Al helemaal omdat de maatschappij van nu steeds meer gefocust is op het stellen van doelen. Door alle beelden op Social Media zijn we allemaal geneigd om te ‘streven’ naar een perfecte toekomst. Tot op bepaalde hoogte helemaal prima, maar wat is er mis met vandaag de dag?

Werktevredenheid

Volgens de cijfers van het CBS is 8 op 10 van werkend Nederland tevreden met zijn baan. Wat doen deze mensen? Ondanks dat hen de grip op externe factoren ook wel eens ontbreekt, behouden ze hun focus in het hier en nu. Wat zijn de mooie aspecten van je baan? Misschien maakt de focus op tevredenheid dan écht (werk)gelukkig.

Direct-effect-tips

Vanuit Fitter Nederland werken wij met drie pijlers. Op basis hiervan drie tips:

  1. Werken aan je gezondheid:
    Creëer een positieve mindset. We zeggen vaak alleen de dingen die ons irriteren. De aspecten waar we tevreden over zijn spelen zich überhaupt niet altijd in ons bewustzijn af, laat staan dat we ze benoemen. Spreek iedere dag iets uit wat jouw werkdag leuker heeft gemaakt.
  2. Werken met de mensen om je heen:
    Spreek ook iedere dag iets positiefs uit richting een collega. Je laat je collega er beter door voelen maar het zal jezelf ook goed doen.
  3. Werken aan je werk:
    Vraag jezelf af welke positieve aspecten bijdragen aan de zingeving die jij ervaart van je werk en formuleer dit helder voor jezelf. Heb je invloed om dit te behouden of te vergroten?

Meer leren en weten? Kijk op: www.fitternederland.nl en/of boek een workshop of challengeweek waarin we jouw kennis kunnen verbreden.

Maak je eigen groentemuffin!
Bevlogenheid in je werk

Wellicht vind je dit ook leuk!

Menu