Wakker worden in je slaap is heel normaal!

We worden allemaal ‘s nachts wakker

Nieuws, Ontspanning

Slaap is géén periode waarin we onafgebroken door horen te slapen. We slapen in cycli van ongeveer anderhalf uur. Tussendoor worden we allemaal wakker. De meesten kunnen zich dit niet herinneren. Ben jij iemand die soms ‘s nachts wakker wordt en zich daar bewust van is? Wees gerust: het is normaal!

De slaapcyclus

In de slaapcyclus doorlopen we verschillende fasen:

 • Fase 1: de sluimerslaap
  Dit is de fase waarin je ‘wegdommelt’.
 • Fase 2: de lichte slaap
  In deze fase ben je nog steeds op te wekken en zijn de hersenen nog vrij actief. Maar je begint wel meer ‘echt’ in slaap te komen.
 • Fase 3 en 4: de diepe slaap
  Dit is de fase waarin je diep slaapt; je bent ontspannen en je hersenen worden minder actief.
 • REM-periode
  Tijdens de REM-slaap zijn je hersenen actief. Dit is de fase waarin we dromen. Je ogen bewegen heel snel heen en weer: vandaar de term: ‘Rapid Eye Movement’ (REM).

Goedemorgen?

Word jij midden in de nacht wakker en denk je: “Huh, het is nog geen ochtend..”? Grote kans dat je wakker bent geworden na het doorlopen van één slaapcyclus. Dit komt doordat je na de REM-periode weer in de sluimerslaap belandt; je staat op het punt om weer weg te dommelen. Het is normaal om op dat moment wakker te worden. Maar omdat we denken dat het niet normaal is, blijven we soms hele nachten spoken.
Probeer vanaf nu niet meer te hameren op dat je zo snel mogelijk weer in slaap moet vallen wanneer je midden in de nacht wakker wordt. Bedenk je dat het normaal is, dan val je vanzelf weer in slaap!

Wakker worden in verschillende fasen

Misschien begrijp je nu ook waarom je soms midden in een droom ontwaakt; dan word je wakker in de REM-periode. Word je gedesoriënteerd en verward wakker? Dan zat je in je diepe slaap! In je sluimerslaap of lichte slaap word je het fijnste wakker. Gelukkig regelt ons lichaam dat we in de ochtend ontwaken in fase 1 – mits er geen wekkers gaan, partners snurken of de buurman begint met boren.

Tip

Optimaliseer je slaapritme door op vaste tijden naar bed te gaan. Ontdek hoeveel uur slaap je gemiddeld nodig hebt, en zorg dat je deze uren kan maken door op tijd naar bed te gaan. Zo kun je in de ochtend uit jezelf wakker worden – in fase 1!

Meer leren over slaap? Ga met jouw team de challenge aan en leer alles over slaap!

“Junkfood maakt je dom”
Piekeren in de avonduurtjes

Wellicht vind je dit ook leuk!

Menu
error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.