Waarom stress ons overvalt tijdens de vakantie

Nieuws

Het moment dat we vakantie krijgen en dus kunnen ontspannen, worden we vaak overrompeld door een onrustig gevoel – het effect van de (werk)stress die je misschien wel de afgelopen tijd hebt ervaren. Veel van ons kunnen niet ontspannen de eerste week van de vakantie. Ook de mensen die de (werk)stress niet hebben gevoeld hebben soms geen rust in hun kont. Hoe komt dit?

Dopamine
Met (werk)stress bedoelen we niet dat je richting een burn-out gaat, het kan ook een gezonde manier van stress zijn. Wij leggen uit:

Wanneer je lang op (hoog) inspanningsniveau werkt, maak je voortdurend dopamine aan. Vooral vlak voor de vakantie zal het dopamineniveau hoog oplopen. Wanneer je vakantie begint, moet je lijf en brein zich enorm aanpassen om terug te schakelen naar niets. Dit is eigenlijk hetzelfde als ‘cold turkey afkicken’. Dit verklaart dat je nog in de stresstand staat maar er niks mee kan. Precies dit levert de onrust op. 

Wat kun je doen voor je vakantie?
Je kunt je dopamine niveau geleidelijk afbouwen door niet meteen drie dagen plat te gaan. Maak bijvoorbeeld wat fiets- of wandeltochten. Dit zijn goede methodes omdat ze mentale ontspanning en fysieke inspanning leveren. De perfecte combinatie voor tijdens je vakantie. 

Wat kun je doen na je vakantie?
Wanneer je de rust hebt gevonden tijdens je vakantiedagen, wil je het natuurlijk vasthouden wanneer je werkdagen weer beginnen. Hoe? Het antwoord is: houd de balans tussen rust en doen gedurende het jaar. Op deze manier hoef je niet ‘cold turkey af te kicken’, maar zijn in- en ontspanning in evenwicht. 

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op! Stuur een mail naar info@fitternederland.nl.