Push versus pull benadering

Nieuws

Je kunt als hr-professional of leidinggevende op verschillende manieren mensen uitdagen om zichzelf te blijven ontwikkelen. Misschien ken je de ‘push- en pullstrategie’ uit de marketing. Dit kun je ook toepassen op de leercultuur in jouw organisatie. Bij een push-benadering van leren, bepaalt de organisatie wat medewerkers moeten leren of waarin ze zich moeten ontwikkelen. Leren kan ook middels de ‘pull-benadering’: hierbij staat het dagelijks werk van de lerende (of het team) centraal en wordt hij of zij uitgedaagd, verleid en gefaciliteerd om zelf op zoek te gaan naar oplossingen met de daarbij passende middelen.

Bij de pull-benadering wordt de intrinsieke motivatie aangewakkerd en krijgt leren vorm vanuit een duidelijk doel en resultaat: beter worden in je werk of je werk op een leukere manier kunnen uitvoeren. Op deze manier zijn theoretische opleidingen en cursussen minder nodig. En dat is extra fijn voor mensen die van nature niet graag de boeken in duiken, laat staan uit zichzelf een e-learning (over vitaliteit) gaan volgen. 

Door te bouwen aan een vitale leercultuur waarin de pull-benadering een belangrijke rol speelt in het aanleren van nieuwe gewoontes, stimuleer je zelfredzaamheid en autonomie. Ook versterkt deze aanpak de teambuilding én is hij duurzaam. Belangrijk is wel om medewerkers de ruimte te geven om die autonomie ook daadwerkelijk te ontwikkelen en toe te passen. Dus: de controle wat meer los te laten, te vertrouwen op de vakbekwaamheid van je medewerkers en open te staan voor misschien wel onconventionele oplossingen en ideeën.

Wil je meer weten over onze aanpak en de pull-benadering? Wij leggen het je graag uit of volg de webinar op 20 september a.s.