Vitale werkomgeving voor de storingsverkeerstoren

Nieuws

Sinds 2014 organiseren wij voor Alliander het programma Alliander Fit. Middels een kernprogramma, programmamanagement en speciale programma’s voor teams en bedrijfsonderdelen helpen we medewerkers met het verbeteren en/of ontwikkelen van vitale gewoontes in het werk. Deze week starten we een nieuw programma.

Storingsverkeerstoren
Liander Klant & Control (LKC) is de ‘Storingsverkeerstoren’ van Liander. De werkzaamheden zijn storingen, gepland onderhoud, evenementen in de toekomst, maar ook invloeden van bijvoorbeeld weer, (social) media en urgente situaties bij veiligheidsregio’s. 

LKC is een operationele afdeling, met een grote verantwoordelijkheid. Want 24/7 en 365 dagen per jaar staan ze ‘aan’. Het team van 50 collega’s werkt in roosters, waaronder ook de volcontinuedienst (nachtdiensten).

Een vitale werkomgeving
Deze medewerkers hebben dagelijks veel informatie te verwerken, instructies en veranderende werkwijzen. Het aanpassingsvermogen wordt flink op de proef gesteld! Pieken en dalen, hollen en stilstaan. De druk is op sommige momenten hoog, op andere momenten laag en niet altijd te voorspellen. Dit vraagt om balans tussen presteren en ontspanning.

Werken aan gezondheid en met name vitale gewoontes tijdens een (nacht)dienst is ontzettend belangrijk om deze werkzaamheden aan te kunnen. En om veilig te werken!

Teamleider Diederik van Gorkem vertelt:

“Wat vitaliteit betekent en hoe mensen werkdruk ervaren is voor iedereen anders. Je hebt niet altijd invloed op wat er op je afkomt. Waar je wel invloed op hebt, is hoe je omgaat met omstandigheden, jezelf en met individuele verschillen binnen het team.

In 2021 hadden we een relatief hoog ziekteverzuim en regelmatig uitval van collega’s. Ook dit zorgt voor extra druk op andere teamleden. Uit de ‘Alliander Barometer 2021’ is gebleken dat 30% van de LKC collega’s (soms) werkdruk ervaart en zich niet altijd fit en vitaal voelt op het werk.

Daar willen we met elkaar aan werken! Naast verbeterprojecten, werving van nieuwe mensen willen we óók aandacht geven aan tools en kennis bij voor iedereen op het gebied van vitaliteit. Zonder vitale werknemers geen vitaal LKC.

Vitaliteit gaat over energie, gezondheid, balans en is essentieel voor een goed, gelukkig en gezond (werkleven). Dit vinden we binnen Alliander en LKC belangrijk. Zeker met de kenmerken van onze operationele afdeling.” Aldus Diederik.

Wat gaan we doen?

De groep wordt begeleid door vitaliteitstrainer en coach Mandy Mulder en expert op gebied van nachtdiensten en slaap Alexander van Eekelen.

  • Een scan gaat de beginsituatie bepalen.
  • Team Fitter Nederland draait mee met diensten om de deelnemers en de werkzaamheden te leren kennen. En om te observeren welke gewoontes het team momenteel heeft.
  • In juni starten we met 6 kickoffs. Deze zijn allemaal live op locatie.
  • Elke maand staat 1 thema centraal.
  • De eerste week van de maand trappen we af met 1 live en 1 online workshop.
  • Slaapexpert Alexander begeleidt de groep in het verbeteren van slaap, voeding en biortime. We gebruiken vragenlijsten om het effect te meten.
  • 1 keer per kwartaal hebben we een werkgroepsessie met verschillende deelnemers om de koers te bepalen en te evalueren.
  • 1 keer per maand een meeting met de teamleiders om ze te helpen om draagvlak te creëren en het onderwerp – en gewoontes – te borgen.
  • Deelnemers mogen, indien gewenst, ter ondersteuning ook individueel aan de slag met coach Mandy en Alexander.

Wil je meer informatie over wat we binnen Alliander doen of inspiratie van specifieke programma’s?

Bel gerust even (026 844 844 5) of plan een afspraak.