Vitaal vakmanschap

Dat je aan het werk bent, wil nog niet zeggen dat je optimaal presteert! Ben je fysiek en mentaal fit om de klus te klaren, en om je werk voor een langere tijd uit te voeren? Hoe gezond en veilig beweeg je op het werk en zit je op de weg? In welke mate word je belemmerd door je overgewicht? Accepteer je vermoeidheidsklachten en lap jij jezelf op met koffie en suikers, of kom je in actie om uit te zoeken waardoor het komt dat je slecht slaapt?

Rol als leidinggevende

Accepteer je als leidinggevende ongezonde gewoontes op de werkvloer, fysieke en mentale klachten veroorzaakt door leefgewoontes waar we positief invloed op kunnen uitoefenen? Of ben je ambassadeur van de gezonde leefstijl, energiek en bevlogen werken?

Dit zijn vragen en onderwerpen die ontzettend belangrijk zijn om niet alleen aan jezelf te stellen, maar ook met elkaar bespreekbaar te maken. Zeker voordat je start met het opstellen van een vitaliteitsbeleid of activiteiten gaat organiseren.

Hoe fit ben jij?

Als wij medewerkers de vraag stellen: “Wanneer was je voor het laatst topfit?” Wordt er vaak gelachen en krijgen we antwoorden zoals: “Toen ik 18 jaar was”, “Voordat ik kinderen kreeg” en.. “Poeh, dat was lang geleden.”

Eigen regie

Het is goed om stil te staan bij de vragen: “Hoe fit wil ik worden, of neem ik genoegen met minder?” “Vind ik mijn carrière voldoende belangrijk om zelf te investeren in mijn gezondheid.” “Waar sta ik over 5 jaar?” “Wat maakt mij gelukkig?”

Kleine stapjes, groot verschil

Je slaapt beter waardoor je niet alleen veiliger het werk kunt uitvoeren, of deelnemer van het verkeer bent, je bent ook een betere gesprekspartner. Dit is waar het om gaat bij Vitaal Vakmanschap. Uiteraard over veilig en gezond werken, maar zeker ook de bewustwording om te streven naar meer werkplezier, een betere werksfeer, omgaan met werkdrukbeleving, stress en de energie die je uitstraalt op de werkvloer. Wetende dat een kleine stap een grote impact kan hebben op je gezondheid en energie!

Hoe ver ga je als werkgever?

Wij vinden dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen fysieke en mentale fitheid, maar helaas kun je als werknemer niet op alle factoren invloed uitoefenen. Ook bij beroepen waar veel van je gevraagd wordt, fysiek en mentaal, kunnen ze extra hulp gebruiken. Daarbij speelt de omgeving een essentiële rol in het maken van gezonde keuzes en motivatie. Beloon jij jouw medewerkers/collega’s alleen voor inspanning, of ook voor ontspanning? Hoe ga je om met pauzes, ‘appen’ laat op de avond en de wijze van e-mailen. Creëer je ruimte om te bewegen en staand te overleggen of heerst er een zitcultuur. Dit zijn enkele voorbeelden die vrij eenvoudig op de werkvloer aan te passen zijn, en een groot verschil maken als het gaat om werkdrukbelevening, stress en voeding.

Gedurende het programma Vitaal Leiderschap staat het onderwerp Vitaal Vakmanschap centraal en werken we doelgericht en praktisch naar oplossingen. Liever een kennismakingsworkshop of presentatie? Dat kan ook, vraag ons naar de mogelijkheden!

IEDER BEDRIJF IS ANDERS!

Daarom helpen onze specialisten je de juiste keuzes te maken.
Plan een gratis adviesgesprek.

Contact
Bezig met versturen
Menu