Van activiteiten naar cultuur

Nieuws, Uncategorized

Van losse activiteiten naar een vitale bedrijfscultuur, zo maak je het verschil!

Met het aanbieden van alleen leefstijlbevorderende activiteiten zoals een PMO, een sportabonnement, wandelchallenges en workshops over voeding, stress en slaap beperk je je tot een groep die er vanuit een bepaalde noodzaak of vanuit interesse gebruik van maakt. En als de activiteiten buiten de werkcontext plaatsvinden, bijvoorbeeld sporten buiten werktijd, dan is het deelname aantal altijd zeer gering. Hoe zorg je ervoor dat een vitaliteitsprogramma écht succesvol is?

Intention-behaviour gap

Bij het veranderen van gedrag is het belangrijk dat je een idee hebt waar je naar toe wilt en hoe je dat moet doen. Het vergroten van je kennis over gezonde(re) voeding, of weten hoe je blessurevrij kunt werken draagt bij aan de hoe. Het vervolgens doen komt daar niet automatisch uit voort. En daar strand vaak een vitaliteitsprogramma.

Vanuit de sociale wetenschappen noemen we ‘van hoe naar doen’ de intention-behaviour gap. Het belangrijkste gereedschap om de kloof te overbruggen is de houding van de persoon zelf. Er moet sprake zijn van motivatie, een positieve houding ten aanzien van de verandering en een gevoel van haalbaarheid.

Daarom is het ontzettend belangrijk om vitaliteit vanuit normgedrag te benaderen. En door het vitaliteitsprogramma zoveel mogelijk in te richten binnen de context van de werksituatie kun je als werkgever veel betekenen én is het draagvlak veel groter! Want, we gaan samen aan de slag om het werk beter, leuker en veiliger uit te voeren. Dat is een hele andere benadering dan dat een persoon moet afvallen, of moet stoppen met roken om duurzaam inzetbaar te blijven.

Vitale gewoontes

Praktisch betekent dit door bijvoorbeeld aan de slag te gaan met het bedenken en doorvoeren van nieuwe (team)regels. Nieuwe regels, dat klinkt wellicht wat streng, maar dat hoeft het niet te zijn. Het gaat om het creëren van normen die net iets gezonder zijn dan voorheen. Met plezier en laagdrempelig.

Denk aan duidelijke regels hoe er bijvoorbeeld omgegaan wordt met het traktatiebeleid, of het plannen van meetings en pauzes (en of dat beter kan) en de mate waarin een team de ruimte voelt om grenzen aan te geven of hulp aan elkaar durft te vragen.

Zo b(ek)lijft het

Het continueren van nieuwe vitale gewoontes speelt een belangrijke rol bij gedragsverandering. De beschikbaarheid van middelen en de aandacht voor vitaliteit zijn essentieel, maar leidinggevenden zorgen er voornamelijk voor dat vitale gewoontes beklijven. Betrek ze altijd bij het programma en geef ze hierin een duidelijke rol.

Meer weten? Lees hier alle blogs van Marije op Intermediair.
Wil je hierover in gesprek? De koffie staat klaar! Bel of app ons op 026 844 8445 of 06 18 19 17 07.