Train je assertiviteit

Nieuws, Uncategorized

Veel mensen vinden het lastig om hun grenzen aan te geven, hun mening te uiten of gewoon ‘nee’ te zeggen. Herken je dit gevoel en zou je vaker voor jezelf op willen komen? Probeer dan je assertiviteit als een spier te zien, en te trainen! Ervaar minder stress, meer zelfvertrouwen en krijg betere relaties met de mensen om je heen.

Assertiviteit

Assertiviteit is je eigen behoeftes, gedachten, meningen en wensen helder en duidelijker communiceren. Een gebrek hieraan heeft meestal te maken met angst, bang zijn voor wat er gebeurd of hoe jij of de ander zich voelt als je voor jezelf opkomt. De manier om eroverheen te komen, is jezelf regelmatig een beetje blootstellen aan wat je spannend vindt (exposure). Maar begin rustig en neem kleine stappen.

Stappenplan

1. Stel een lijst op met situaties waarin het belangrijk is om voor jezelf op te komen, grenzen te stellen of duidelijker te zijn.

2. Kies een moment wat niet al te spannend is en oefen je assertiviteit. Neem eens geen verjaardagstraktatie, als je daar niet op zit te wachten: “Nee dank je, vandaag sla ik over.” Doet het zo vaak als kan (en goed voelt). Wanneer dit steeds vaker doet, ervaar je het gevoel van voor jezelf opkomen. Je zult merken dat het fijner is om direct en duidelijk te zijn.

Nu je meer ervaring hebt met jezelf weerbaar opstellen, pas je het ook toe in moeilijkere situaties!

3. Wanneer de situatie zich voordoet, zeg het dan altijd duidelijk, snel en verwijt of woede. Draai er niet omheen. 

4. Je hoeft je niet schuldig te voelen, wanneer de situatie niet jouw verantwoordelijkheid is. “Nee, sorry” spreek je dan ook niet uit, maar kies voor “Nee, dat gaat helaas niet.”

5. Leg de ander uit waarom je ‘nee’ zegt, of juist hem/haar iets vraagt. Breng je verhaal in de ik-vorm en geef aan waarom je een bepaalde keuze maakt of vraagt stelt.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op! Stuur een mail naar idee@fitternederland.nl