Dit artikel gaat niet over ‘lak hebben’ aan je collega’s of assertiever worden, maar over het kleinste kamertje van het kantoor. Waar werkstress al taboe is, is ‘poepen op het werk’ het al helemaal. Maar hoe grappig dit onderwerp ook klinkt, dit artikel bevat een grote boodschap.
Of je nu liever je billen bij elkaar knijpt en wacht tot de werkdag voorbij is, of je gewoon gaat wanneer je moet: er heerst helaas een ongemakkelijk gevoel rondom dit onderwerp. Onze darmen zijn niet het meest aantrekkelijke orgaan, maar een goede werking ervan is essentieel voor een productieve werkdag. Laten we het taboe doorbreken en gaan wanneer we moeten – waar we ook zijn.
De darmen: het tweede brein
Gezonde darmen zijn essentieel voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Ze worden zelfs het tweede brein genoemd. Ons ‘buikbrein’ bevat minstens evenveel zenuwcellen als ons hoofdbrein. Dit zorgt ervoor dat ons darmstelsel een zelfstandig functionerend systeem is.
Onze darmen en het hoofdbrein communiceren voortdurend met elkaar. Deze communicatie verloopt het beste wanneer er geen belemmeringen zijn. Neem bijvoorbeeld stress als probleem: dan verstoort spanning de communicatie. Vervolgens doet het darmstelsel dan volop mee met de vlucht-of-vechtreactie in tijden van ‘gevaar’. Dit kun je op verschillende manieren ervaren, de een raakt verstopt en de ander moet de hele dag door naar het toilet.
Depressie in je buik
Onze darmen spelen een belangrijke rol in ons geluksgevoel. Darmbacteriën produceren stoffen die van invloed zijn op ons humeur. Zo bevindt 90% van onze totale serotonineniveau in onze darmen. Een veranderende activiteit van serotonine (gelukshormoon) kan daarom stoornissen veroorzaken in zowel de darm- als in de hersenfunctie. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een depressie niet in het hoofdbrein ontstaat, maar in ons spijsverteringskanaal.
Voeding voor je darmen
De bacteriën in onze darmen leven en functioneren van wat we hen voeden. Naast serotonine wordt er dopamine aangemaakt door darmbacteriën. Dopamine staat beter bekend als hét gelukshormoon. Deze wordt vrijgegeven om ons te belonen wanneer we dingen eten die onze darmen graag lusten. Daarom is gezond eten zo belangrijk.
Meer lezen? Vind dan hier tips om je darmen gelukkig te houden.