Een scan en direct aan de slag

Nieuws

In Nederland werken 1,3 miljoen mensen regelmatig in de nacht; 1 op de 5 mannen en 1 op de 8 vrouwen. Dat is zo’n 15% van de totale beroepsbevolking. De helft hiervan werkt in vaste ploegenroosters, de overige mensen in roosters met vroege-, late- en nachtdiensten die minder gestructureerd zijn.

Juist in deze tijd is het belangrijk om deze groep zichtbaar te maken. Zij zijn het die onze economie 24/7 draaiende houden, ’s nachts helpen als we ziek zijn, publieke gebouwen schoonhouden en zorgen voor onze veiligheid. Voor wie alleen overdag werkt lijkt dit vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Onregelmatig werk heeft veel impact op het leven van deze mensen.

Medewerkers in nacht- en ploegendiensten hebben een verhoogde kans op slaapstoornissen, maagdarmstoornissen, overgewicht en diabetes. Daarnaast veroorzaken onregelmatige werktijden acuut slaperigheid en vermoeidheid, waardoor medewerkers minder goed in staat zijn veilig te handelen. Ze maken aantoonbaar meer fouten en ongelukken op en rond het werk. Als we niet óók voor hen zorgen vallen er straks vitale schakels in onze samenleving weg.

Het is tijd om de toekomst van onregelmatig werk samen stevig vorm te geven met een aanpak die aantoonbaar effectief is. Daarom bieden wij een programma voor medewerkers in onregelmatige diensten.

Aanpak

In deze aanpak starten we direct met het begeleiden en trainen van medewerkers. Praktisch en laagdrempelig en geen vraag blijft onbeantwoord. Tijdens de trainingen zetten we vragenlijsten uit, die aan het eind een goed beeld geven van de gezondheid, productiviteit en herstelmogelijkheden van medewerkers.

De vragenlijsten worden al jaren toegepast waardoor inmiddels de mogelijkheid bestaat de data te relateren aan referentiecijfers uit de sector (benchmarken). De conclusies presenteren we in een rapport met advies aan directieleden en leidinggevenden.

Inhoud 

We starten met een representatieve groep van minimaal 60 medewerkers een 12 weken programma: het 24/7 Team Fitplan. Zo krijgen we een goed beeld van de huidige gezondheidssituatie en de behoefte en uitdagingen binnen jouw bedrijf. Elke groep wordt begeleid door ervaren trainers waaronder ploegendienstenexpert dr. Alexander van Eekelen.

12 weken aan de slag

Gedurende 12 weken volgen ze 6 workshops en krijgen ze, indien gewenst, individuele begeleiding. Drie workshops zijn gerelateerd aan onregelmatig werk, slaap en bioritme. De overige thema’s gaan over voeding in relatie tot dag- en nachtdiensten, veilig en gezond bewegen, stress en herstel. In deze workshops wordt er ook aandacht besteed aan het creëren van gezonde gewoontes met betrekking tot veiligheid en werkplezier.

Tijdens de eerste bijeenkomst starten de deelnemers met het invullen van korte vragenlijsten over de huidige gezondheid, functioneren op het werk en herstel. Het ter plekke bespreken van de resultaten zorgt voor de nodige interactie (leren van elkaar) en het geeft een compleet beeld over welke effectieve copingstrategieën medewerkers zelf kunnen toepassen (zelfregie).

Naast het in kaart brengen van de risico’s is het essentieel om stil te staan bij de huidige groepsnorm: welke gewoontes zetten aan tot ongezond én gezond gedrag? Groepsnormen zijn essentieel voor het doorvoeren van veranderingen.

Het inzicht dat hieruit komt maakt dit programma duurzaam. En door samen te werken bouw je aan een vitale cultuur. Want de sociale norm in teams is krachtig, net als het effect van gewoonten in een team. Als het vanzelfsprekend is, wordt het goed overdragen binnen je organisatie.

Evaluatie en advies

De gegevens die we na 3 maanden terugkoppelen laten zien waar binnen jouw bedrijf de knelpunten liggen. De inzetbaarheid kan onder druk staan vanwege het rooster, de leeftijdsopbouw of de hoeveelheid overwerk. Elk bedrijf loopt weer tegen andere zaken aan en heeft daarom ook een eigen aanpak nodig.

Samen trekken we conclusies over welke vervolgstappen er nodig zijn. We kunnen het programma voortzetten binnen andere bedrijfsonderdelen en versterken met een kernprogramma voor alle medewerkers, trainingen voor leidinggevenden en een programma voor individuele hulp.

Lerend netwerk 2023

Is jouw organisatie werkzaam in de chemische sector, de bouw of de energiebranche? Dan kun je vanaf januari 2023 deelnemen aan een lerend netwerk. Het doel is om te leren van elkaar en samen te werken aan de beste aanpak voor jouw bedrijf en branche.

Lees meer

We nodigen organisaties met mensen in onregelmatige diensten uit om samen naar de toekomst te kijken!

Wil je meer weten over dit programma en onze aanpak? Bel 026 844 844 5 voor (digitale) afspraak.