Positieve mindset: De 3 van de Dag

Algemeen, Nieuws

Laten we er niet omheen draaien, de coronacrisis zorgt bij veel mensen voor stress, verdriet en onzekerheid. Naast het aanpassen aan veranderingen in ons dagelijks leven en werk, moeten we ook omgaan met het bombardement van informatie rondom COVID-19: het nieuws, de nieuwe maatregelen, het verdriet van bekenden en onbekenden en alle dagelijkse negatieve informatie. Het is moeilijk om je daarvan los te maken, want ons brein is gefocust op gevaar (in dit geval alles rondom het virus). Omdat het ons helpt met overleven, zijn onze hersenen ‘verslaafd’ aan alarmerende informatie. Het gevolg van die focus op negatief nieuws, zijn gevoelens van stress en somberheid. Gelukkig is er een manier om dit te veranderen.

Dankbaar en positief

Door je aandacht te verleggen naar de (kleine) leuke dingen van de dag kun je je stemming beïnvloeden, en zo een positieve mindset realiseren. Op die manier bied je je brein een prettig en optimistisch alternatief om ‘verslaafd’ aan te raken. De uitvoering hiervan is simpel: benoem dagelijks waar je dankbaar voor bent, of iets wat positief was. Het is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat bewust dankbaarheid oproepen een krachtig middel is tegen somberheid en stress.

3 punten per dag

Schrijf dagelijks 3 positieve punten van de dag op. Dat kunnen dingen zijn waar je dankbaar voor bent, wat goed ging of een grappige situatie. Voorbeelden:

  • Koffie gedronken in de zon
  • Je kindje zette vandaag weer nieuwe stapjes, terwijl hij leert lopen
  • Een fijne middagwandeling gemaakt met de hond
  • Een heerlijke maaltijd gegeten
  • Gebeld met vrienden en vreselijk gelachen
  • Een fijne workout gedaan
  • Een mooie bos bloemen op tafel

Opdracht en invulblad

Je ziet, het zit hem in de kleine dingen. Om het je gemakkelijk te maken hebben we een invulblad gemaakt, download hem hier. Deze kun je uitprinten en invullen. Kies daarvoor een vast moment op de dag, zodat het een ritueel wordt. Bijvoorbeeld ’s avonds bij het avondeten, of vlak voor je gaat slapen. Leg een paar vellen en een pen op een vaste plek, zet een herinnering in je telefoon en ga ermee aan de slag. We zijn benieuwd hoe het je bevalt. Probeer het een paar weken om een verschil te merken. Succes!