Monkeymind piekeren

Piekeren in de avonduurtjes

Nieuws, Ontspanning

We piekeren allemaal wel eens. Malen geeft stress, en dat gaat ten koste van de nachtrust. Een slaaptekort leidt vervolgens tot meer piekeren. Kortom, krijg grip op piekeren en word fitter (wakker)! We gaan je vertellen wat piekeren is en wat je eraan kunt doen.

De monkeymind

Piekeren ontstaat door je monkeymind. Dit is een soort aap in je hoofd die van tak (gedachte) naar tak (gedachte) springt: je bent je aan het bedenken wat je morgen gaat koken, en voordat je het weet zit je met je gedachten bij de stapel was.

De monkeymind is normaal en gezond, maar wanneer de aap in teveel takken springt, wordt het een ander verhaal: je kunt niet meer stoppen met piekeren.

Aandacht

In dit verhaal is het belangrijk dat je met je aandacht jezelf kan verlossen van je monkeymind. Bewust een nieuwe focus kiezen zodat je jezelf uit de negatieve gedachten bevrijdt, is makkelijker gezegd dan gedaan. Met de volgende tips heb je het aapje onder controle.

Tip 1: Verminder prikkels. Tot rust komen, dat begint al ruim voordat je naar bed gaat. Plan een rustige avond, met weinig prikkels. Spendeer dus geen uren op je smartphone, tv of computer. Hiermee belast je je brein en kom je niet tot rust. Wanneer je wilt gaan slapen, is je brein nog te druk met het verwerken van prikkels.

Tip 2: Avondroutine. Om tot rust te komen kan het helpen een avondroutine te ontwikkelen. Dit is een vaste serie¬†handelingen die je helpen tot rust te komen. Je hoofd en lichaam koppelen de routine aan het feit dat er daarna geslapen gaat worden. Zo ‘programmeer’ je jezelf voor bedtijd.

Tip 3: Yoga. Yoga is niet alleen een geweldige vorm van krachttraining, het helpt je ook te ontspannen. Tijdens een yogales leer je hoe je je hoofd (en monkeymind) ‘stil’ kunt zetten en hoe je spieren ontspant. Ook leer je ademhalingstechnieken. Probeer eens een les uit!

We worden allemaal ‘s nachts wakker
Fit met een klein budget

Wellicht vind je dit ook leuk!

Menu