Trainer Mandy maakt een sprong

Meer bewegen: zet de eerste stap

Nieuws, Training

2020 is al een paar weken gaande en een nieuw jaar betekent voor veel mensen het opstellen van goede voornemens. Wellicht wil je meer bewegen en regelmatig sporten? Dat is een heel mooi en haalbaar streven. Meer bewegen is laagdrempelig, eenvoudig uit te voeren (voor de meeste mensen) én je ervaart direct meer energie. Je hoeft er geen ingewikkelde sportprogramma’s voor te volgen of een abonnement bij een gym te nemen: het begint met meer bewegen gedurende de dag. Denk aan regelmatig opstaan uit je stoel, lopen, traplopen, fietsen en andere activiteiten waarbij je matig intensief in beweging bent.

Meer bewegen is beter

Waar begin je en waaraan doe je goed? Volgens de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad is ‘bewegen goed, meer bewegen beter’. Het advies luidt per dag minimaal een half uur matig intensief te bewegen (en daarbij nog 2 keer per week te sporten). Bovendien is het goed om elk uur even in actie te komen, dus staan en (trap)lopen. Hier moet je vooral aan denken wanneer je veel zit. Maak ‘meer bewegen’ meetbaar door een X-tal stappen per dag te zetten (X is je streven). Voor gezonde, normaal belastbare volwassenen is 10.000 stappen per dag een haalbaar doel. Lukt dit niet, dan is er geen man overboord: je hebt het in ieder geval geprobeerd! Elke dag is een nieuwe kans om je doel te bereiken.

Enkele tips:

  1. Draag een stappenteller of sporthorloge, of gebruik een stappenteller-app op je telefoon. Zo kun je bijhouden hoeveel je per dag beweegt.
  2. Kom tijdens je woon-werkverkeer in actie: parkeer je auto wat verder weg zodat je een stukje kunt wandelen, stap een halte eerder uit de bus, of pak de fiets.
  3. Grijp elke gelegenheid aan om even te lopen: een kop koffie halen op een andere verdieping, je collega persoonlijk wat vragen in plaats van een mail te sturen of even naar de wc aan de andere kant van het gebouw.
  4. Las een uurtje staand werken of vergaderen in.
  5. Maak tijdens je lunchpauze een wandeling.
  6. Werk je thuis? Sta regelmatig op om een klein klusje in het huishouden te doen: even een wasje in de machine doen bijvoorbeeld.
  7. Ga na het avondeten nog even de deur uit, in plaats van gelijk voor de televisie te gaan zitten. Maak een korte avondwandeling van een half uurtje, of pak de fiets voor een blokje om.