boterhammen zijn een prima tussendoortje

Gezonde tussendoortjes op het werk

Algemeen, Nieuws, Voeding

“Ik wil wel gezonder eten, maar ik merk dat het lastig vind om gezonde tussendoortjes te bedenken. Vooral ’s middags pak ik snel een koek. Wat kan ik doen?”

Trekmoment

Een van de grootste valkuilen is het trekmoment aan het eind van de middag: je hebt misschien een dipje in je energie en eigenlijk heb je al zin in avondeten. Maar het is pas half vijf, voorlopig ben je nog niet thuis. Je stopt op het benzinestation en je besluit behalve brandstof in je auto ook wat energie in jezelf te gooien. En voor je het weet sta je met een candybar of zakje chips in de rij bij de kassa. Of je weet toch nog een Snelle Jelle of andere koek onderuit je tas op te graven. Even piekt je energie, maar wanneer je thuiskomt ben je eigenlijk alweer hongerig en baal je dat gezond eten vandaag niet is gelukt.

Suiker, vet en zout

Het is erg verleidelijk om bij honger te grijpen naar een snelle klant-en-klaar snack. Maar helaas zitten voorverpakte tussendoortjes vol met suiker, verzadigd vet/transvet of zout. Bekijk maar eens de verpakking, en dan met name de ingrediëntenlijst. Niet erg gezond en bovendien ook weinig smaakvol. Veel gezonder, lekkerder én goedkoper is het om zelf je tussendoortje te maken en mee te nemen. Er is alleen een belangrijke tip: wees voorbereid!

Voorbereiding

Het succes van gezond snacken staat of valt met voorbereiding, zowel qua timing als de snack zelf. Volg onderstaande stappen en het wordt vanzelf makkelijker.

  1. Plan je momenten van eten. Zorg dat je er op tijd bij bent, voordat je omvalt van de honger en aan niets anders kunt denken dan aan suiker. Gedurende de dag kleine porties eten geeft genoeg energie om de hele dag op door te gaan én zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
  2. Doe van tevoren boodschappen, en maak eventueel het een en ander klaar. Zorg dat je genoeg eten in huis hebt zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het is handig om dit in het weekend te doen en gelijk vooruit te denken voor de hele week. Wil je bijvoorbeeld elke dag een zoete snack, maak dan gelijk een hele voorraad bananenbrood en bewaar het in de vriezer, eventueel al per stuk verpakt.
  3. Kies voor vezelrijke producten: dit houd je vol en zorgt voor een langzame en geleidelijke energieafgifte.
  4. Maak er een dagelijkse gewoonte van om ’s ochtends je tussendoortjes in je tas te stoppen. Pak bijvoorbeeld wat je hebt voorbereid uit de vriezer of koelkast.
  5. Experimenteer met verschillende opties. Sommige mensen kunnen prima vooruit op enkele stuks fruit, anderen hebben liever een gezonde koek of een hartige snack. Elk mens is anders, dus kijkt wat werkt voor jou.
  6. Drink genoeg water! Soms verwar je dorst met honger en ga je eten terwijl je lichaam eigenlijk vocht nodig heeft. Neem dus bij al je tussendoortjes een glas water.