De lunch achter je bureau eten, half of zelfs helemaal doorwerken tijdens de pauzes of altijd maar over werk praten met collega’s. Het voelt misschien productief en toegewijd, maar is in werkelijkheid een ongezonde keuze.

Pauze = pauze

Pauzes stimuleren een betere productiviteit, meer creativiteit en een goede concentratie. De kans op de middagdip wordt kleiner. Daarnaast is het ook gewoon leuk om je collega’s beter te leren kennen tijdens een kop koffie. Zweden geven het goede voorbeeld. De Scandinavische werknemers hebben niet voor niets het laagste stresslevel ter wereld. Maar wat doen zij wat wij niet doen?

Hun geheim is..

‘Fika-en’, voor de Zweden een alledaags begrip. Gelukkig zijn drie kopjes koffie per dag verantwoord. Fika is namelijk een koffiepauze, en zelfs meer dan dat. Het is een ritueel waarbij je – met je collega’s – je werk of dagelijkse bezigheden onderbreekt voor een ontspannende kop koffie (of een ander drankje). De gesprekken gaan bewust even niet over het werk, dit versterkt sociale banden en zorgt voor een gezellige sfeer.

Dus: neem afstand van je werkplek en ga ‘fika-en’. Heb je een langere pauze? Ontdek een koffietentje in de buurt of haal een drankje en ga voor een wandeling in de omgeving. Besteed in ieder geval meer aandacht aan je bakkie pleur én aan je collega’s.

‘Fika-ze!’

Meer leren? Plan een workshop bijvoorbeeld over het verminderen van stress of meer genieten op het werk!

Minderen met zout
Wat is beter: meerdere kleine maaltijden of 3 grote maaltijden per dag?

Wellicht vind je dit ook leuk!

Menu
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.