Steeds meer Nederlanders vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Dit idee wordt breed gedragen door de landelijke campagne ‘De Nationale Week Zonder Vlees’. Een mooi initiatief dat een flexitarisch eetpatroon stimuleert, waarbij vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten. Doe je mee?
Waarom?
Omdat we graag willen bijdragen aan een planeet waar we nog lang van kunnen genieten. Wat vaker vegetarisch eten is een kleine moeite met een ongelofelijk positieve impact op mens, dier en milieu.
Hoe?
We hebben drie praktische tips voor je die je helpen om minder vlees te eten:
- Wanneer je in de ochtend bedenkt wat je ’s avonds wilt koken, denk dan niet vanuit het stuk vlees, maar vanuit de koolhydraatbron (aardappelen, pasta, rijst) of groente.
- Gebruik een goede eiwitbron als vervanger. Dit maakt de maaltijd lekker en voedend. Denk aan peulvruchten, eieren, noten, paddenstoelen, soja (tempeh of tofu) of een kant-en-klare vleesvervanger.
- Laat je inspireren door het internet en kookboeken. Focus je dan vooral op gerechten uit andere wereldkeukens. In andere landen is vlees vaak makkelijker vervangbaar of zelfs weggelaten. Denk aan: vega lasagne of bloemkool curry.
Dus, doe jij mee?