Duurzame inzetbaarheid

Voor veel bedrijven is het een uitdaging om het begrip duurzame inzetbaarheid te definiëren, te communiceren en voor medewerkers concreet te maken. Daarbij kent duurzame inzetbaarheid verschillende facetten. Denk aan; preventieve vitaliteit, kennis en kunde, fysieke belastbaarheid, mobiliteit, werkplezier (bevlogenheid), zingeving en betrokkenheid en ontwikkeling.

Hoe wordt het een succes?

Hoe zorg je als organisatie ervoor dat je alle interventies goed onder de aandacht brengt? Dat de boodschap positief ontvangen wordt en er weinig weerstand ontstaat? Dat je op de juiste manier communiceert en vertelt dat je gezondheid niet kunt afdwingen, maar dat er toch van medewerkers wordt verwacht dat ze zelf ook investeren in de eigen fysieke en mentale belastbaarheid? Hoe motiveer je medewerkers in actie te komen en hoe zorg je ervoor dat ze duurzaam inzetbaar blijven?

Waar begin je?

Fitter Nederland helpt je hierbij! Dat kan op verschillende manieren:

Vaar een nieuwe koers!

Stel dat jouw organisatie nog geen duidelijke boodschap rondom vitaliteit heeft bepaald, dat het begrip duurzame inzetbaarheid en vitaliteit vragen oproept of zelfs weerstand, of omdat het hoog op de agenda staat. Dan is het nuttig om een nieuwe koers te varen.

Lees hier verder waar je begint!

Verbind!

Vaak is er door de jaren heen al flink wat georganiseerd op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. We onderzoeken wat (nog steeds) zinvol is en helpen je succesvolle activiteiten goed onder de aandacht te brengen. Indien gewenst of aanvullend plannen we extra interventies.

We geven hier een voorbeeld.

Geef een boost!

Vitaliteit verbindt! Plan een leuke workshop tijdens een teamdag of lunch. Train voor een hardloopevent of volg samen een aantal personal trainingssessies op het werk. Ook leuk; ervaar een challengeweek zoals 7 days of Rehab, 7 days of Sleep of 7 days of Succes.

Bekijk hier de mogelijkheden.

Vitaal Leiderschap

Vitaal Leiderschap bestaat uit een aantal modules waarin deelnemers een eigen gezondheidstraject doorlopen. Middels verschillende sessies op de werkvloer leren teamleiders en leidinggevenden meer over gezonde voeding, bioritme en slaap, het verminderen van stress en gezond en veilig bewegen. Daarnaast leren ze symptomen te herkennen en hoe ze vitaliteit en duurzame inzetbaarheid in gesprekken kunnen vormgeven.

Ons Vitaal Leiderschap programma biedt managers en teamleiders handvatten om met vitaliteit op de werkvloer aan de slag te gaan. Ook adviseren wij voor het slagen van het project, om eerst leidinggevenden te inspireren en te helpen zodat activiteiten goed ontvangen worden. En natuurlijk: goed voorbeeld, doet goed volgen!

Lees meer.

Vitaal Vakmanschap

Dat je aan het werk bent, wil nog niet zeggen dat je optimaal presteert! Ben je fysiek en mentaal fit om de klus te klaren? En om je werk voor een langere tijd uit te voeren? Hoe gezond en veilig beweeg je op het werk? En in welke mate word je belemmerd door je overgewicht? Accepteer je vermoeidheidsklachten en lap jij jezelf op met koffie en suikers, of kom je in actie om uit te zoeken waardoor het komt dat je slecht slaapt? Accepteer je als leidinggevende ongezonde gewoontes op de werkvloer, fysieke en mentale klachten veroorzaakt door leefgewoontes waar we positief invloed op kunnen uitoefenen? Ben je ambassadeur van de gezonde leefstijl, energiek en bevlogen werken?

Dit zijn vragen en onderwerpen die ontzettend belangrijk zijn om niet alleen aan jezelf te stellen, maar ook met elkaar bespreekbaar te maken. Gedurende Vitaal Leiderschap staat het onderwerp Vitaal Vakmanschap centraal en werken we doelgericht en praktisch naar oplossingen.

Overige onderwerpen duurzame inzetbaarheid

Verzuim door werkstress en ongewenst gedrag op de werkvloer, zoals pesten, kost jaarlijks 2,7 miljard euro. Het vergroten van het werkplezier, het verminderen stress, medewerkers helpen assertiever te zijn en de wijze van effectief communiceren, zijn onderwerpen die daarom in al onze programma’s zitten.

Vitaliteitsadvies

Wil je graag een persoonlijk adviesgesprek? Business cases om te kijken hoe andere organisaties duurzame inzetbaarheid en vitaliteit organiseren? Plan een adviesgesprek bij jou op het bedrijf.

Menu