De week zonder vlees: bespaar op meerdere vlakken!

Algemeen, Nieuws, Voeding

De Week Zonder Vlees is afgelopen maandag begonnen. Het minder eten van vlees is veel in het nieuws de laatste tijd. Het zou beter zijn voor onze gezondheid, het dierenwelzijn, het milieu én onze portemonnee. Dit betekent dus: besparen op meerdere vlakken!

Gezondheid

Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat een hoge vleesconsumptie gerelateerd wordt aan verschillende vormen van kanker. Daarnaast veroorzaken dierlijke vetten een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Minder vlees eten is dus lonend, en dan vooral het beperken van rund- en varkensvlees.
Daarnaast is het zo dat wanneer je je stukje vlees weglaat, je minder dierlijke vetten binnenkrijgt en meestal meer plantaardige producten. In veel gevallen wordt vet verliezen hierdoor makkelijker, wat zal leiden tot een gezonder gewicht.

Water- en CO2-uitstootbesparing

Experts hebben berekend dat wanneer je één week geen vlees eet, je ongeveer 130 liter watergebruik bespaard en de uitstoot van CO2 daalt met 13,3 KG. Deze verlaging staat gelijk aan ongeveer 76 km rijden met een gemiddelde auto. Deze besparingen hebben te maken o.a. de productie van veevoer, de veehouderij en de algemene productie van je dagelijkse portie vlees.

Dierenbesparing

In Nederland eet de gemiddelde vleeseter +/- 110 gram vlees per dag. Door tijdens de Nationale Week Zonder Vlees geen vlees te eten wordt er door een gezin bestaande uit 4 per personen dus zo’n 3 kilo vlees minder vlees geconsumeerd!

Geld

Door vaker vegetarisch te eten, kan je wel 10 tot 15 euro per week besparen afhankelijk  van je persoonlijke keuzes. Op jaarbasis is dit 520 tot 780 euro. Zeker de moeite waard toch? Maar wat eet je dan?

  • Eet je lasagne of pasta eens zonder gehakt.
  • Vervang vlees door tofu (de goedkoopste optie) of door andere vervangers (vaak ook goedkoper dan vlees).
  • Maak vegetarische curry met kikkererwten en bloemkool.
  • Ga voor een lekkere salade met groente en geitenkaas.
  • Gebruik aan het einde van de week je overgebleven groenten voor een soep of groentetaart.
  • Eet een hardgekookt eitje in plaats van vlees bij je spinazie.

Eet je altijd vegetarisch of wil je hierop overstappen? Dan is het goed om je te verdiepen in hoe je vlees kunt vervangen. Goede vervangers zijn peulvruchten, eieren, tofu en noten.

Fit met een klein budget
ESF subsidie april 2019

Wellicht vind je dit ook leuk!

Menu
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.