Bewezen resultaat Mindfulness

Nieuws, Ontspanning

Onze Mindfulness trainster Juul vertelt:

De afgelopen 25 jaar is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van Mindfulness. En Mindfulness zweverig of hype? Integendeel.

Het is een combinatie van eeuwenoude oosterse meditatietechnieken en westerse cognitieve psychologie. En het werkt! Het is een interessante East-meets-West-methode die vele mensen aanspreekt en waarvan dus ook in talloze wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat het werkt.

De meest gebruikte vormen van Mindfulnesstraining zijn de MBSR  (Mindfulness-Based Stress Reduction) en de MBCT  (Mindfulness-Based Cognitive Therapy). MBSR is in 1979 ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn aan de Universiteit van Massachusetts voor patiënten met chronische klachten. Hij is de grondlegger van de training zoals die ook wordt gegeven door Bij Juul. De training van John Kabat-Zinn richtte zich op het inzetten van de eigen kracht en het hanteren van stress, pijn en ziekte. Het resultaat was een langdurige verbetering van zowel lichamelijke en psychische klachten

Ook is inmiddels gebleken dat Mindfulness een positief effect heeft op de gezonde mens. De training leidt tot vermindering van stress, piekeren en angst en een vergroting van het empathisch vermogen en zelfcompassie. Verder blijkt mindfulness een effectief middel in het verminderen van burn-out en vergroten van de flexibiliteit, aanpassingsvermogen, welzijn en emotionele stabiliteit. Mindfulness kan bloeddruk verlagen en geheugen verbeteren.

Mindfulness leert je anders omgaan met gedachten en hierin onderscheidt de training Mindfulness zich van andere gedragstherapieën die zich richten op het veranderen van gedrag of van gedachten.

Onderstaand artikel uit het NRC Handelsblad geeft een heldere uiteenzetting wat de effecten van Mindfulness zijn, inclusief wetenschappelijke onderbouwing. Uit onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat door de inzet van mindfulness de kans op een terugval in depressie gemiddeld met 44% daalt. Er ontstaat onder artsen en psychologen steeds meer erkenning dat mindfulness een plaats moet krijgen naast andere medische behandelingen.

Artikel NRC Handelsblad over Mindfulness

Er zijn honderden studies gepubliceerd over de effecten van mindfulness. Hieronder vind je een overzicht, onderverdeeld naar thema:

Overzicht van effecten van Mindfulness, onderverdeeld naar thema.

De trend voor 2016: bedrijfsvitaliteit!
De kracht van honing en kaneel

Wellicht vind je dit ook leuk!

Menu