Bewerkt vlees kankerverwekkend

Nieuws, Voeding

Vanaf vandaag wordt bewerkt vlees door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangemerkt als kankerverwekkend voor de mens. Dat blijkt uit grootschalig wereldwijd onderzoek, en bevestigt eerdere conclusies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dat bewerkt vlees en rood vlees risicofactoren zijn voor darmkanker.

WHO
De WHO maakte vandaag de resultaten bekend van een grondige evaluatie van het bewijs voor een verband tussen bewerkt vlees, rood vlees en kanker. Bewerkt vlees wordt door de WHO aangemerkt als kankerverwekkend, en rood vlees als ‘waarschijnlijk’ kankerverwekkend.

Welke vleessoorten
Het gaat om vleessoorten die bewerkt zijn zodat ze langer houdbaar zijn of een sterkere smaak krijgen zoals (knak)worstjes, hamburgers, hamsoorten en ingeblikt vlees. Bewerkt vlees staat in de gevaarlijkste categorie, Groep 1. Dat is ,,gebaseerd op voldoende bewijs dat het eten van bewerkt vlees darmkanker veroorzaakt”, aldus de WHO. Volgens de organisatie neemt het risico op darmkanker met 18 procent toe ,,voor elke 50 gram bewerkt vlees die dagelijks wordt gegeten”.

Bewerkt vlees staat in Groep 1 naast stoffen als arseen, asbest, cadmium, chroom-6 en plutonium-239. Op de lijst staan ook ziektes als chronische hepatitis C, hiv, hpv (het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt) en omstandigheden als luchtvervuiling, zonnestraling en röntgenstralen.

Rood vlees staat een trapje lager, in Groep 2A. Volgens de WHO is er ,,beperkt bewijs” dat het eten van rood vlees kanker veroorzaakt.

Darmkanker
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vindt het een goede zaak dat ook de Wereldgezondheidsorganisatie aandacht geeft aan de rol van voeding bij het ontstaan van kanker. Een belangrijk onderzoeksgebied waar we ons al jaren voor inzetten.

Uit de wetenschappelijke rapporten van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit 2007 en 2011 bleek er al sterk bewijs te zijn dat het eten van te veel rood vlees en bewerkt vlees invloed heeft op het risico op darmkanker. Ons advies voor de preventie van kanker is om niet meer dan 500 gram (gewicht na bereiding) rood vlees per week en liever geen bewerkt vlees te eten.

Nadia Ameyah, directeur Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Uit onze uitgebreide analyses van wereldwijd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het eten van te veel rood of bewerkt vlees het risico op darmkanker verhoogt. Echter hoeven we rood vlees niet helemaal te laten staan omdat het ook gezonde voedingsstoffen bevat zoals eiwitten, ijzer, en zink. Waar het om gaat is om een gezond en gevarieerd voedingspatroon te hebben dat is gebaseerd op voornamelijk plantaardige voeding aangevuld met kleine hoeveelheden dierlijke voeding zoals vis, gevogelte en rood vlees.”

Reactie Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie
De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) verwerpt de indeling van bewerkte vleeswaren in categorie 1 (kankerverwekkend) door het Internationale Instituut voor Kankeronderzoek (IARC). ,,Het risico op kanker is complex en niet afhankelijk van een enkel attribuut, maar afhankelijk van veel meer factoren zoals leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl”, aldus de belangenorganisatie maandag.

VNV wijst erop dat Nederlanders gematigde vleeseters zijn. ,,Nederlanders eten gemiddeld 20 gram vleeswaren per dag, beduidend lager dan wat als overmatig wordt gezien: meer dan 50 gram per dag.” Volgens de organisatie bevatten vleeswaren veel belangrijke voedingsstoffen zoals proteïnen, vitaminen en ijzer.

Reactie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel
,,Mensen zijn omnivoren, ingesteld om vlees te eten. Al duizenden jaren proberen we het vlees langer houdbaar te maken”, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) maandag.

Volgens hem is alles wat de consument te veel eet, slecht. ,,Maar om bewerkt vlees nu in hetzelfde rijtje te zetten als kankerverwekkende stoffen als asbest gaat mij te ver. Dit mag niet gaan leiden tot een nieuwe E-nummer-hetze”, aldus de woordvoerder.

Bron: ANP

Bedrijfsarts, geen diagnose burn-out svp
De 5 grootste misverstanden over yoga

Wellicht vind je dit ook leuk!

Menu