Zo word je bevlogen!

Nieuws, Tip van de dag

Vandaag begint de Week van de Werkstress. Dat we werkstress, overspannenheid en uiteindelijk een burn-out willen voorkomen, spreekt voor zich. Klachten die hierbij voorkomen zijn onder andere vermoeidheid, onrust, een sombere stemming, prikkelbaarheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en vergeetachtigheid.

Het spreekt voor zich dat we ons niet zo willen voelen, maar hoe willen we ons eigenlijk wél voelen op de werkvloer? Wat is belangrijk voor ons? Wat bepaalt of we gelukkige werknemers zijn? Hebben we hier invloed op?

Het antwoord luidt: we willen bevlogen zijn…

Werkplezier wordt in grote mate bepaald door bevlogenheid. Dit is een positieve toestand waarin we ons vitaal voelen: energiek, veerkrachtig, fit en sterk (mentaal en fysiek).

  • We zien ons werk als nuttig en zinvol en we doen het met plezier.
  • We ervaren een sterke betrokkenheid met het bedrijf waarvoor we werken.
  • We zetten ons graag in en voelen ons daarom ook voldaan.

Klinkt dit als muziek in je oren? Lees dan verder om erachter te komen hoe je een bevlogen werknemer wordt.

Plezier

Een voorwaarde voor een bevlogen werknemer is werkplezier. Hier hoef je geen astronaut of betaald wereldreiziger voor te zijn – en zelfs deze mensen ervaren niet altijd plezier. Welke job je ook hebt, werkplezier wordt beïnvloed door de balans tussen taakeisen en energiebronnen.

Taakeisen en energiebronnen

Taakeisen zijn de te leveren inspanningen, je werkzaamheden.

Energiebronnen zijn de beschikbare mogelijkheden: dit is eigenlijk alles buitenom je taakeisen. Denk hierbij aan de beschikbare tijd, (de band met) je collega’s, de bedrijfscultuur, pauzes en toekomstmogelijkheden.

Maar ook persoonlijke energiebronnen spelen mee, zoals bijvoorbeeld je (karakter)eigenschappen en je privésituatie.

Oplossing

Een goede balans tussen taakeisen en energiebronnen vergroot je intrinsieke motivatie en eigen effectiviteit. Simpel voorbeeld: je krijgt een opdracht die je in 1 uur moet doen, ook af binnen het uur. Dit geeft energie en je voedt je motivatie om door te gaan!

Balans

Je bereikt de balans door je taakeisen onder controle en je energiebronnen hoog te houden. Dit creëert bevlogenheid. Door dit bevlogen gevoel ben je actief gemotiveerd om de balans te blijven houden. En daarmee is de cirkel dus rond.

Je kunt je taakeisen en energiebronnen beide op een rij zetten om bewust te worden van jouw balans en zo eventueel stappen ondernemen om de balans te verbeteren.

Wil nog meer weten over het voorkomen van stress? Boek dan een workshop of onze Special Verminder Stress.

Het geheim van ‘The Blue Zones’
Sporten in de avond is beter voor je resultaat

Wellicht vind je dit ook leuk!

Menu
error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.