De beschermende werking van groente en fruit 


Groente en fruit

Hoeveel groente en fruit eet jij eigenlijk op een dag? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt door 95% (!) van de Nederlanders niet gehaald. Dat is jammer, want meer groente en fruit eten levert veel gezondheidsvoordelen op. Het zorgt onder andere voor een verlaagde kans op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Eet je regelmatig bladgroente, dan is de kans op diabetes type 2 en longkanker kleiner. Hoe dit precies werkt, dat is nog niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten is dat bepaalde stoffen, in groente en fruit, antioxidanten, kunnen helpen bij het schadeherstel van cellen en weefsels. 

Bescherming
Bepaalde micronutriënten scharen we onder de antioxidanten: vitamines C en E, bètacaroteen, seleen, zink en flavonoïden. Antioxidanten werken tegen oxidatie en zijn daarmee een bescherming tegen schade en veroudering. Dat werkt als volgt: je cellen en weefsels raken beschadigd door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn bijproducten van bepaalde lichaamseigen processen en komen vrij wanneer je lichaam reageert op zuurstof (oxidatie). Dit noemen we oxidatieve stress. Zuurstof heb je nu eenmaal nodig – bijvoorbeeld bij het vrijmaken van energie – en dus is de aanmaak van vrije radicalen onvermijdelijk. In principe kan je lichaam dit allemaal zelf weer reguleren en opruimen.  

Invloeden van buitenaf
Maar we leven in een maatschappij waarin we niet alleen onze ‘eigen’ vrije radicalen aanmaken, maar waarin we ook veel van buitenaf in ons lichaam krijgen. Voorbeelden van waardoor ons lichaam meer vrije radicalen te verwerken krijgt zijn uitlaatgassen, lichaamsvreemde stoffen in cosmetica en voeding, overmatig zonnen (of de zonnebank) en sigarettenrook. Kortom, we kunnen wel wat hulp gebruiken bij de afbraak van deze stoffen. Want natuurlijk kun je roken en zonnebaden vermijden, maar fijnstof is altijd wel aanwezig.  

Welke voeding?
Producten rijk aan antioxidanten zijn groente (ook kiemgroente), fruit, knoflook, kruiden en ongebrande noten. Het Voedingscentrum beveelt 250 gram groente per dag aan, maar meer kan geen kwaad. Krijg jij dit al binnen?

Hoe kun je meer groente en fruit eten? 

  • Neem bij het ontbijt standaard een stuk fruit. Je kunt het bijvoorbeeld als broodbeleg gebruiken: schijfjes appel met kaneel, een geplette banaan of zelfgemaakte suikervrije jam van bessen. 
  • Eet bij je lunch een (kleine) salade, schaaltje soep of als toetje een stuk fruit. 
  • Neem snacktomaatjes, wortels of paprika mee als tussendoortje. 
  • Vul bij het diner de helft van je bord met groente. 
  • Eet je ’s avonds een bakje yoghurt of kwark? Neem er dan een stukje fruit bij. 
  • Weeg eens een paar dagen je groenteporties. Zo krijg je een beeld van de hoeveelheden, en kun je makkelijker inschatten wat je nodig hebt.

Is jouw bedrijf bij ons aangesloten? Dan krijg je gratis voedingsadvies!

Tip van de dag: trek je schoenen aan
Gezonde voeding binnen organisaties

Wellicht vind je dit ook leuk!

Menu
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.