Minderen met zout

Algemeen, Nieuws, Voeding

We eten te veel zout!

We kopen een kilo keukenzout voor minder dan 50 cent en strooien het rijkelijk over onze eieren, aardappelen en groenten. Maar sta jij weleens stil bij zout? Hoeveel gram per dag is eigenlijk ‘normaal’? Nederlanders eten gemiddeld 8 tot 10 gram keukenzout per dag. Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie is maximaal 2 gram per dag. Het Voedingscentrum stemt de hoeveelheden af op de Nederlandse bevolking en schrijft 6 gram voor. Welke richtlijn je ook aanhoudt: we eten te veel zout! We minderen met suiker en transvet, lezen verpakkingen en proberen genoeg groente en fruit binnen te krijgen. Tijd om ook bewust met zout om te gaan.

Slecht voor je nieren

Te veel zout eten heeft nadelige gevolgen voor je gezondheid. Je lichaam houdt meer vocht vast, wanneer je te veel zout eet en dit laat je bloeddruk stijgen. Loop je te lang met een hoge bloeddruk door, dan kunnen je bloedvaten beschadigen. Daarnaast tast het de filters in je nieren aan. Deze filters zijn bedoeld om afvalstoffen te verwijderen. Werken ze niet meer goed, dan vergiftigt je lichaam zichzelf. Je merkt hier in eerste instantie niets van, omdat je nieren harder gaan werken om de schade te compenseren. Helaas verslijten ze daardoor harder. Zijn de nieren eenmaal beschadigd, dan treedt er een vicieuze cirkel in werking. De nieren reguleren de hoeveelheid vocht en zout in het lichaam. Ook maken ze renine aan, het hormoon dat de bloeddruk reguleert. Als de nieren beschadigd zijn, verslechterd ook hun werking en de reninebalans en ook neemt de kans op een te hoge bloeddruk toe, met alle nadelige gevolgen van dien.

Minderen

Zout is een smaakversterker, dus wanneer je zout plotseling laat staan, smaakt alles ineens heel flauw. Toch verandert die smaakbeleving wanneer je volhoudt. Iedereen die mindert met toegevoegde suiker kan dit beamen: alles begint dan zoeter te smaken. Een kwestie van afbouwen en volhouden dus.

Neem je minder zout neemt, hoef je niet bang te zijn voor een zouttekort. In vrijwel alle dagelijkse voedingsmiddelen zit zout, waardoor we vrijwel nooit aan een tekort zullen komen.

De beste tips om minder zout te eten:

  • Lees etiketten. Wees je bewust van wat je binnen krijgt. 80% van onze dagelijkse zoutinname komt van voedingsmiddelen die we kopen in de supermarkt of horeca. Denk dan vooral aan kant-en-klaar gerechten, soepen, sauzen, hartige snacks, vlees, kaas en brood. Ook zoete snacks zoals gebak, cake en ijs kunnen (veel) zout bevatten.
  • Bereid je eten zelf. Ten eerste sla je dan al veel zoutrijke producten over (zie het voorgaande punt), ten tweede heb je controle over hoeveel zout je aan je eten toevoegt.
  • Kies voor kruiden. Breng je eten, in plaats van met zout, op smaak met verse of gedroogde kruiden. Je zal zien dat dit uitstekende vervangers zijn!

Bronnen:

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/waarom-is-te-veel-zout-slecht-voor-je-nieren

https://www.nvn.nl/nierziekten-en-behandeling/de-nieren/de-functie-van-de-nieren, www.voedingscentrum.nl

3 weetjes om de ander (en jezelf) beter te begrijpen
Fika

Wellicht vind je dit ook leuk!

Menu